SoftRAID driver not...
 
Notifications
Clear all

[Sticky] SoftRAID driver not loading at startup in Big Sur - workaround in SoftRAID 6.1 beta

Page 3 / 10
(@midihead7)
Active Member Customer

I have just upgraded to Big Sur 11.6 and SoftRAID 6.1 and my Thunderbay 4 will consistently not mount unless I run the suggested terminal command every time after booting. I do already have the "Manually load SoftRAID driver on restart (Mac OS 11 only)" option checked but this doesn't seem to help. I also tried running the beta version 6.2b1 but I still get the same results. Please help. Thanks.

ReplyQuote
Posted : 07/10/2021 12:44 pm
(@micheloupatrick)
New Member

The problem arised for the first time today here (using Big Sur 11.6 and SoftRAID 6.1). Loading the driver manually allowed the disks to mount. I then checked "Manually load SoftRAID driver on restart (Mac OS 11 only)" and rebooted several times to make sure everything was fine : so far so good but I'm surprised that it happened for the first time after upgrading to SoftRAID 6.1. Looks like a very tricky problem.

This post was modified 4 months ago by micheloupatrick
ReplyQuote
Posted : 10/10/2021 4:07 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@micheloupatrick

You are correct, it is a tricky problem. It depends in part on what other extensions are ready to be loaded. I am hoping the current Monterey beta fixed this, I am not sure yet, but it may have.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 10/10/2021 7:49 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member

I am so happy about dose guys who are succeeded on this matter. I am not that lucky. I have tried everything. System Preferences, Security relaunch, beta 6.2, Terminal..... So far I have a brand new M1 mini and 10TB useless raid.

This post was modified 3 months ago by SoftRAID Support
ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 4:47 am
(@softraid-support)
Member Admin

@zoli

Lets fix this.

From your description, you have:

implemented "third party developers" on the M1?

Were you able to "Allow" OWC as an identified developer?

And the volume does not mount?

If you paste this into the terminal, what is the error you get:

sudo kmutil load -p /Library/Extensions/SoftRAID.kext

Can you attach a SoftRAID support file, so I can check if the driver is loading, etc.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/10/2021 1:15 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member

3th party... That was the message in my first attempt to try to load the raid.

OWC was at the Security & privacy (since I have clicked on, does not show up any more)

Mount does not show up. Have tired the terminal too......

This time I have running on 6.2 b3

 

ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 1:23 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@zoli

Attach a SoftRAID tech support file now.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/10/2021 1:38 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member

How can I do that?

 

ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 1:42 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member
ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 1:46 pm
(@softraid-support)
Member Admin

When was the last time this volume mounted?

the volume header is wiped out, which is why it is not mounting. SoftRAID cannot make a mountable volume out of it.

the volume is there, but without the header (like the map to files), macOS does not know what to do with it and neither does SoftRAID.

Is the data on this volume backed up?

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/10/2021 2:20 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member

Yes, but the raids are working just fine in my MacPro Os Catalina. What can I do? 

ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 2:24 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member

How can be mounted on my macPro and not on the Mac mini? I have just tired on my laptop and working just fine (using Softrade 5.8.4)

ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 2:50 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@zoli

Can you send me a support file from the Mac Pro?

It may help me understand. I have a quick guess, though.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/10/2021 3:18 pm
 zoli
(@zoli)
Eminent Member
ReplyQuote
Posted : 18/10/2021 3:21 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@zoli

Let me get back to you probably tomorrow. I am not clear what is going on yet. I need to investigate.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/10/2021 4:34 pm
Page 3 / 10
Share:
close
open