Installing Softraid...
 
Notifications
Clear all

Installing Softraid 6.0.3 on macOS 10.15.6/7 causes Mac to be unbeatable.

(@ivarh)
New Member

Whenever I install softraid 6.0.3 on my iMac pro running macOS 10.15.6/7 it asks for my password after power-on/restart but then shows the no parking (prohibitory) sign. The only way I can recover is to reinstall from the recovery partition but that removes the softraid driver. It does not matter if I disable secure boot from the recovery partition.

 

Is there a solution to this?

Quote
Topic starter Posted : 28/04/2021 8:30 am
(@softraid-support)
Member Admin

Are you booting from a SoftRAID volume? 6.0 does not support booting at all.

This is a forced change in order to keep moving forward, as macOS does not support booting from RAID any longer. We removed the boot code from the 6.0 driver.

Stay with. 5.8.4.

 

This post was modified 7 months ago by SoftRAID Support
ReplyQuote
Posted : 28/04/2021 11:08 am
(@ivarh)
New Member

@softraid-support

This is not booting from a softraid volume. I boot from the internal SSD and my softraid is a OWC 4 drive external TB box.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 28/04/2021 4:32 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@ivarh

My guess was incorrect.

Were you running SoftRAID before this?

If not, did you disable Secure Boot?

 

ReplyQuote
Posted : 29/04/2021 2:25 am
(@ivarh)
New Member

@softraid-support

I don't think it's the softraid driver that's to blame. I discovered that reinstalling Catalina (without erasing the boot drive) allows the machine to boot up after the install. However, the same problem reappears after the next reboot. 

After making a time machine backup I erased the drive and reinstalled Catalina and I thought that resolved the problem. Then when I enabled FileVault the machine refused to boot again. I contacted apple support and they asked me to upgrade to big sure and that fixed the problem. However, I have software that I need that don't work with big sur. So unless apple can fix this it looks like I can't use filevault. 

ReplyQuote
Topic starter Posted : 29/04/2021 5:32 am
(@tksonix-uk)
Active Member

Good to see someone has posted the exact same problem.

I've been troubleshooting this problem for last two days, and here is my findings:

  • This problem seems to appear after applying the latest security update, i.e. Security Update 2021-002 Catalina. 
  • Re-install the system (which in my case revert that update and remove the softraid driver) solves the problem.
  • Booting into recovery and finding local users to decrypt the disk takes ages to load.
  • If you wait long enough in the login screen (maybe more than 1 minutes) before entering the password, it has a chance booting into the system, but not granted.
  • On failed boot, it automatically re-boots me into my bootcamp, but bootcamp does not boot as well.
  • Resetting SMC temporarily solves the problem but appears again the next day.
  • Turning off file vault solves the problem (even though my machine has the T2 chip).

My machine is Mac Pro 2019 just for reference, and I install my macOS and bootcamp in internal ssd. Secure boot and external boot are all disabled.

 

ReplyQuote
Posted : 29/04/2021 5:45 am
(@sigurds1)
New Member

I too have same issue here.  Using Catalia 10.15.7 with secure boot turns off.  Issue occurred after Mac software updated pushed out 2 nights ago

ReplyQuote
Posted : 29/04/2021 8:08 am
(@softraid-support)
Member Admin

@tksonix-uk

Have not seen this yet, but I can pay attention and perhaps try to reproduce this. If Big Sur fixes this however, it won't be fixed in any Catalina updates.

ReplyQuote
Posted : 29/04/2021 9:03 am
(@tksonix-uk)
Active Member

@softraid-support

Also, after system re-install

Posted by: @tksonix-uk

Re-install the system (which in my case revert that update and remove the softraid driver)

which is incorrect, opening up softraid shows driver version v5.6.9 installed, so might be incompatibility between the latest security path and driver v6?

Screen Shot 2021 04 30 at 6.53.13 AM
ReplyQuote
Posted : 30/04/2021 12:57 am
(@softraid-support)
Member Admin

5.6.9 is the version bundled with Catalina and I think Mojave. Catalina will ""Update" the SoftRAID driver with every security update.

 

So you need to update the driver.

ReplyQuote
Posted : 30/04/2021 2:10 am
(@ivarh)
New Member

@tksonix-uk

My iMac pro has now gotten into a state where I cannot boot Catalina from an external USB drive (created by the createinstallmedia tool inside the install Catalina app). The same USB drive boots from my MacBook pro. Secure boot is turned off or on and allow external boot is turned on. I suspect the latest security patch updated bridgeos or something else in the T2 chip that prevents booting anything but big sur. 

ReplyQuote
Topic starter Posted : 30/04/2021 8:39 am
(@softraid-support)
Member Admin

A simple test is disable Secure boot, then startup again in Internet recovery mode.

enther this in the terminal and restart.

csrutil disable

 

This does disable security, so use the csrutil enable command when you are done, it can test your theory however.

ReplyQuote
Posted : 30/04/2021 4:44 pm
(@tksonix-uk)
Active Member

Finally finished my work, and I updated my macOS to big Sur 11.3.1. Now everything works normal.

ReplyQuote
Posted : 09/05/2021 12:43 pm
Share:
close
open