SoftRAID 6.0.1 beta...
 
Notifications
Clear all

SoftRAID 6.0.1 beta feedback

Page 3 / 5
(@softraid-support)
Member Admin

@dgiffin

Looks like a bug to me, I will see if it replicates, probably does, and get it fixed hopefully when we add APFS support.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 19/02/2021 12:56 am
dgiffin liked
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-supportDownloading the new 11.3 public beta 2 as I type this...will report back with the results.
Or should I use the dev beta?

ReplyQuote
Posted : 19/02/2021 1:29 am
(@softraid-support)
Member Admin

@tillkrueger

I have confirmation the Public Beta does not work. See what the build number is, the build version that does not work is: 20E5186d

ReplyQuote
Topic starter Posted : 19/02/2021 2:01 am
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-supportSame here, but my build number is 20E5186e. Bummer. Anything else that I can do to help, as far as testing goes? Any sense in trying the dev version?

Btw, I forgot, but can I then de-install the beta profile and upgrade to the official version of 11.3 when it is released, or will I have to wait until the next version after that to be back on the official release schedule?

I sure hope that Apple can get this fixed asap, as this is the only remaining reason that I have to keep my INTEL MBP 2018, at this point.

ReplyQuote
Posted : 19/02/2021 2:39 am
(@softraid-support)
Member Admin

@tillkrueger

Interesting you have a different build number. When you installed, did you A) check that System Startup Security was set to allow third party?, B) did you even get the System Preference pop up dialog to go to Allow OWC?

If you did, paste the output to this terminal command also:

sudo kextload -v 6 /Library/Extensions/SoftRAID.kext

This will determine whether the driver is loadable.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 19/02/2021 10:23 am
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-support

"did you A) check that System Startup Security was set to allow third party?
B) did you even get the System Preference pop up dialog to go to Allow OWC?"

Good questions...I am pretty sure that I have allowed third party in System Security, but don't remember specifically whether I was asked to allow OWC at the time I installed SoftRAID.

Here is the output from your command:

Last login: Fri Feb 19 0952 on console
till@MBAIR ~ % sudo kextload -v 6 /Library/Extensions/SoftRAID.kext
Password:
Kext user-space log filter changed from 0xff2 to 0xfff.
Kext kernel-space log filter changed from 0xff2 to 0xfff.
Kext library architecture set to arm64e.
Executing: /usr/bin/kmutil load -p /Library/Extensions/SoftRAID.kext
Error Domain=KMErrorDomain Code=31 "Error occurred while building a collection:
1: One or more binaries has an error which prevented linking. See other errors.
2: Could not use 'com.softraid.driver.SoftRAID' because: Failed to bind '__ZN18IOMemoryDescriptor16setPreparationIDEv' in 'com.softraid.driver.SoftRAID' (at offset 0x128 in __DATA_CONST, __got) as could not find a kext which exports this symbol
com.softraid.driver.SoftRAID specific:
1: Failed to bind '__ZN18IOMemoryDescriptor16setPreparationIDEv' in 'com.softraid.driver.SoftRAID' (at offset 0x128 in __DATA_CONST, __got) as could not find a kext which exports this symbol
" UserInfo={NSLocalizedDescription=Error occurred while building a collection:
1: One or more binaries has an error which prevented linking. See other errors.
2: Could not use 'com.softraid.driver.SoftRAID' because: Failed to bind '__ZN18IOMemoryDescriptor16setPreparationIDEv' in 'com.softraid.driver.SoftRAID' (at offset 0x128 in __DATA_CONST, __got) as could not find a kext which exports this symbol
com.softraid.driver.SoftRAID specific:
1: Failed to bind '__ZN18IOMemoryDescriptor16setPreparationIDEv' in 'com.softraid.driver.SoftRAID' (at offset 0x128 in __DATA_CONST, __got) as could not find a kext which exports this symbol
}

 

ReplyQuote
Posted : 19/02/2021 12:55 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@tillkrueger

This is the same issue. The driver won't load because of this bug.

Thanks. The first couple questions were because you were the first to report this. Multiple users have confirmed this now, so it is public information.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 19/02/2021 1:24 pm
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-support

Anything else I can do to help/test, just let me know. Thanks for your quick responses!

ReplyQuote
Posted : 19/02/2021 1:26 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@tillkrueger

Thanks. We all have to wait for the next 11.3 beta update.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 19/02/2021 1:29 pm
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-support

Any word yet on the new beta 3?
Guess I'll take a swing at it and will see for myself...

ReplyQuote
Posted : 04/03/2021 1:57 am
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-support

Well, output is now:

till@MBAIR-2 ~ % sudo kextload -v 6 /Library/Extensions/SoftRAID.kext
Kext user-space log filter changed from 0xff2 to 0xfff.
Kext kernel-space log filter changed from 0xff2 to 0xfff.
Kext library architecture set to arm64e.
Executing: /usr/bin/kmutil load -p /Library/Extensions/SoftRAID.kext

And my 48TB RAID5 SoftRAID array just mounted on my MacBook Air M1 Big Sur 11.3 public beta 3 :)

Anything you want me to check to see whether specific functions are working solidly?

ReplyQuote
Posted : 04/03/2021 5:26 am
(@softraid-support)
Member Admin

@tillkrueger

We are researching still. the driver is loading for most everyone.

We want to make sure we can "fix" users that are not working, before we announce, but users should go ahead and update to beta 3.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 04/03/2021 9:42 am
Till Krueger
(@tillkrueger)
Eminent Member

@softraid-support

Thanks for the heads-up. My drive has been indexing since I first mounted it, and will probably continue to do so for a while.

I won't be doing any mission-critical work with it for a bit, so I'm patiently waiting to see how it pans out.

Here to help/test if you need anything specific.

ReplyQuote
Posted : 04/03/2021 9:44 am
(@dgiffin)
Trusted Member

I've just downloaded and installed the new beta (SoftRAID 6.0.1 b53), updated the disk driver, restarted my Mac, everything looks good - can I now just drag the previous beta folder from Applications into the Bin?

ReplyQuote
Posted : 06/03/2021 8:46 am
(@softraid-support)
Member Admin

Yes, there is no need for it.

ReplyQuote
Topic starter Posted : 06/03/2021 10:41 am
dgiffin liked
Page 3 / 5
Share:
close
open