6.0.4 RAID won't mo...
 
Notifications
Clear all

6.0.4 RAID won't mount

Page 2 / 10
(@allenat)
Active Member

@softraid-support

welp...

Tried as suggested above.  Ran each of the commands, reboot; uninstall softraid; reboot.  Re-install softraid.  Checked "allow" and the volume appeared - yay!

Rebooted, and the volume disappeared.  appears in the softraid app, but does not mount.

Ran another report for tech support after doing as instructed - see attached.

 

ReplyQuote
Posted : 17/05/2021 9:31 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@allenat

Paste this into terminal and paste the output here:

 

kextload -v /Library/Extensions/SoftRAID.kext

ReplyQuote
Posted : 17/05/2021 10:04 pm
(@allenat)
Active Member

@softraid-support

Last login: Mon May 17 2120 on console

andret@Andres-iMac ~ % kextload -v /Library/Extensions/SoftRAID.kext

Executing: /usr/bin/kmutil load -p /Library/Extensions/SoftRAID.kext

Error Domain=KMErrorDomain Code=71 "Insufficient permissions for action: Unable to load 'com.parallels.kext.netbridge' in unprivileged request." UserInfo={NSLocalizedDescription=Insufficient permissions for action: Unable to load 'com.parallels.kext.netbridge' in unprivileged request.}

andret@Andres-iMac ~ % 

 

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 6:06 am
(@allenat)
Active Member

@softraid-support

FYI - when I do the above command under sudo, the volume mounts.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 6:14 am
(@softraid-support)
Member Admin

@52bhamp

Try it as sudo:

sudo kextload -v /Library/Extensions/SoftRAID.kext

 

Let me know.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 8:49 am
(@softraid-support)
Member Admin

@allenat

Progress. But the extensions should automatically load. Let me brainstorm with someone on this.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 8:52 am
(@allenat)
Active Member

@softraid-support

Yep - its almost like a weird work-around.  I can reboot the computer and when the volume doesn't mount, I can just sudo the command you sent, and the volume mounts each time.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 9:20 am
(@softraid-support)
Member Admin

this is not good behavior, but it is a work around, until I can understand a way to get past this.

Can you both confirm that the SoftRAID driver is loaded in the subdirectory in /Library/Staged_Extensions/Extensions?

This is where Big Sur puts extensions that it copies into the extensions cache for faster loading at startup.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 9:54 am
(@softraid-support)
Member Admin

Can you both do this next restart. Run Activity Monitor. Show All Processes, CPU tab. In the search/filter box, type in kernel

Look for kernelmanagerd

Is it there?

It should be.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 1:02 pm
(@allenat)
Active Member

@softraid-support

 

 

screenshot

kernelmanagerd is running - see screenshot.

 

To your question earlier, i do not see a staged_extensions folder, but here is what I do see:

---

andret@Andres-iMac ~ % ls -al /Library/Stage*

 

/Library/StagedDriverExtensions:

total 0

drwxr-xr-x@  2 root  wheel    64 Jan  1  2020 .

drwxr-xr-x  75 root  wheel  2400 May  4 18:34 ..

 

/Library/StagedExtensions:

total 0

drwxr-xr-x@  4 root  wheel   128 May 17 21:19 .

drwxr-xr-x  75 root  wheel  2400 May  4 18:34 ..

drwxr-xr-x   4 root  wheel   128 May 17 21:19 Applications

drwxr-xr-x   3 root  wheel    96 May 17 21:19 Library

andret@Andres-iMac ~ % 

 

Also

 

The kexts seem to be located here:

 

andret@Andres-iMac ~ % ls -al /Library/StagedExtensions/Library/Extensions

 

total 0

drwxr-xr-x  15 root  wheel  480 May 18 13:12 .

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 May 17 21:19 ..

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Jan 14 20:53 BlackmagicIO.kext

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Oct  7  2019 CalDigitThunderboltStationChargingSupport.kext

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Jan 14 20:53 DeckLink_Driver.kext

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Sep 25  2019 EPSONUSBPrintClass.kext

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Jan  1  2020 HighPointIOP.kext

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Jan  1  2020 HighPointRR.kext

drwxr-xr-x@  3 root  wheel   96 Dec 15 20:25 LogitechHIDDevices.kext

drwxr-xr-x@  3 root  wheel   96 Dec 15 20:25 LogitechUnifying.kext

drwxr-xr-x@  3 root  wheel   96 May 17 21:22 OWC_SATA_Command.kext

drwxr-xr-x@  3 root  wheel   96 May 17 21:22 OWC_SCSI_Device.kext

drwxr-xr-x@  3 root  wheel   96 May 17 21:22 OWC_SCSI_Device_0E.kext

drwxr-xr-x@  3 root  wheel   96 May 17 21:22 SoftRAID.kext

drwxr-xr-x   3 root  wheel   96 Mar 17  2020 ufsd_NTFS.kext

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 1:20 pm
(@kaijujoe66)
Eminent Member

Running full Softraid 6.04 on iMac Pro.  On restart no volumes will mount.  If I uninstall and reinstall softraid volumes will mount but only until the next restart.  I have 3 volumes and 3 Thunderbay 4 enclosures.

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 2:53 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@52bhamp

What I want is restart. Save a SoftRAID tech support file and attach it. Then you can load the driver manually. I am looking for clues why the driver is not loading.

Pictures do not do much good, but a Support file is golden!

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 3:17 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@allenat Are not those Black Magic extensions older?

Can you attach a support file again?

Are there updates available? I assume you are still using them? Do those extensions load?

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 3:19 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@52bhamp

 

Try running these commands in terminal and lets see if this helps:

first, uninstall SoftRAID, utilities menu and restart.

Paste each line into terminal, one at at a time and hit enter:

sudo rm -r /Library/Extensions/BJUSBLoad.kext

sudo rm -r /Library/Extensions/CIJUSBLoad.kext

sudo kmutil clear-staging

sudo kextcache -i /

 

restart, install the SoftRAID driver and "Allow" OWC In system preferences/Security.

 

Does this fix anything?

 

 

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 4:18 pm
(@allenat)
Active Member

@softraid-support

 

Hi - I updated my BM drivers & software recently, but nothing on here is older than September of 2020 as I acquired this as a New Mac at that time, and did not restore from  backup.  The only "older" drivers would have been for my contour shuttle (which we uninstalled) their latest driver is from 2019.  The oldest drivers are from my CalDigit Thunderbolt dock and my Epson Printer (Both from late 2019)

 

Screen Shot 2021 05 18 at 6.07.05 PM

 

 

 

 

 

ReplyQuote
Posted : 18/05/2021 6:09 pm
Page 2 / 10
Share:
close
open