Unable to Install 6...
 
Notifications
Clear all

Unable to Install 6.3 b40

(@joemikeb)
Trusted Member Customer

I am on an Apple Studio running the Ventura public beta, and an OWC Thunderbay mini (Thunderbolt 2) using the SoftRAID 6.2 driver. Other than multiple unexpected drive disconnects in the array (the old Thunderbolt issue in spades?), it is apparently working normally. The SoftRAID 6.2 app would not run, so I attempted to install the SoftRAID 6.3 b20 app. The installation gets to the point of installing the 6.3 driver but, never completes.

I would have included the diagnostic files, but both versions of the app want to install a helper or driver, so I am hung in the middle. 

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

Quote
Topic starter Posted : 15/07/2022 12:19 pm
(@softraid-support)
Member Admin

Attach a support file created from the command line: terminal

softraidtool generatereport ~/Desktop/joemikeb.07.15.22.sr_supt

Just paste this in and hit enter. attach the file.

ReplyQuote
Posted : 15/07/2022 1:26 pm
(@joemikeb)
Trusted Member Customer

@softraid-support 

Last login: Fri Jul 15 1232 on ttys001

Restored session: Fri Jul 15 1500 CDT 2022

joemikeb@Mikes-Studio ~ % softraidtool generatereport ~/Desktop/joemikeb.07.15.22.sr_supt

2022-07-15 1708.631 softraidtool[15690:320690] Error loading /Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib:  dlopen(/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib, 0x0106): tried: '/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib' (code signature in <77B824F8-A285-30C8-8738-A3EBF32C7BA0> '/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib' not valid for use in process: mapping process and mapped file (non-platform) have different Team IDs), '/System/Volumes/Preboot/Cryptexes/OS/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib' (no such file), '/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib' (code signature in <77B824F8-A285-30C8-8738-A3EBF32C7BA0> '/Library/Extensions/SATSMARTLib.plugin/Contents/MacOS/SATSMARTLib' not valid for use in process: mapping process and mapped file (non-platform) have different Team IDs)

 

This post was modified 3 months ago by SoftRAID Support

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

ReplyQuote
Topic starter Posted : 15/07/2022 5:52 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@joemikeb 

Use sudo:

sudo softraidtool generatereport ~/Desktop/joemikeb.07.15.22.sr_supt

 

This will create a file on the desktop. I don't want the terminal output, just the file. thanks!

ReplyQuote
Posted : 16/07/2022 9:49 am
(@joemikeb)
Trusted Member Customer

@softraid-support

 

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

ReplyQuote
Topic starter Posted : 16/07/2022 3:11 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@joemikeb 

This is very weird. The SoftRAID driver is loaded. When was the last time this volume mounted?

Does it mount on your other computer?

ReplyQuote
Posted : 17/07/2022 12:26 am
(@joemikeb)
Trusted Member Customer
Posted by: @softraid-support

@joemikeb 

This is very weird. The SoftRAID driver is loaded. When was the last time this volume mounted?

Does it mount on your other computer?

Yes the 6.2.1 drivers are mounted, at least according to

joemikeb@Mikes-Studio ~ % sudo kextstat -b com.softraid.driver.SoftRAID

Password:

Executing: /usr/bin/kmutil showloaded --bundle-identifier com.softraid.driver.SoftRAID

No variant specified, falling back to release

Index Refs Address            Size       Wired      Name (Version) UUID <Linked Against>

  256    0 0xfffffe0006e85ae0 0x1bc2     0x1bc2     com.softraid.driver.SoftRAID (6.2.1) FB767E03-2D35-3959-B63A-317BE3F1D3EA <17 5 4 3>

I traded my other computer, an M1 Mac mini, for the current M1 Max Studio. The array has always mounted correctly on this computer, but since installing Ventura, I am seeing frequent unexpected drive dismounts and drive sync errors in the array (the old Thunderbolt issue in spades?). I am attempting to install the 6.3 drivers to see if they solve the disconnect issue. But when I launch SoftRAID 6.3 b20, and it attempts to install the driver, the process reliably hangs. Eventually, I have to force quit. Otherwise, the array is functioning normally.

I believe I still have the Terminal commands to clear out all the various cache files and drivers, but I have been reluctant to do that in case it didn't work and I couldn't reinstall 6.2.1 drivers.

 

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

ReplyQuote
Topic starter Posted : 17/07/2022 1:56 pm
(@joemikeb)
Trusted Member Customer

More Information:

When 6.3 b20 is attempting to install, the activity bar is running, but in Activity monitor the softRAID items all appear to be static. I launched SoftRAID 6.2.1, with the idea of uninstalling the 6.2.1 driver and, although the app installed its helper, display is blank and all the menu options are greyed out. (See the attached screenshot.)

Screenshot 2022 07 17 at 17.04

 

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

ReplyQuote
Topic starter Posted : 17/07/2022 5:20 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@joemikeb 

I have seen this in house, and we are investigating this. It was new in 13 beta 3

ReplyQuote
Posted : 18/07/2022 9:20 am
(@joemikeb)
Trusted Member Customer
Posted by: @softraid-support

@joemikeb 

I have seen this in house, and we are investigating this. It was new in 13 beta 3

Finally, an issue that can be replicated by someone else!  😜  But, which issue have you seen in house: the blank Window and greyed out menus, the driver installation hang, or the frequent drive disconnects? For what it is worth, my system has inexplicably gone over 24 hours without a drive disconnect. 🤷‍♂️

 

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/07/2022 11:06 am
(@softraid-support)
Member Admin

@joemikeb Blank window, driver failed dialog and SoftRAID monitor failed dialog boxes.

The install hang, I have seen, but not reproduced.

 

DIsk Ejects are not new to ventura.

ReplyQuote
Posted : 18/07/2022 11:45 am
(@joemikeb)
Trusted Member Customer

@softraid-support 

I can reproduce the install hang at any time. I have searched the various log files, and did not find any mention of SoftRAID or any other indication of the installer hang. I would be glad to provide any information about my system configuration or log files if it would help isolate the problem.

______________

Make intentional errors —
Otherwise the Great Spirit
realizes you have fulfilled
your purpose on earth.

— Navajo saying

ReplyQuote
Topic starter Posted : 18/07/2022 1:54 pm
(@softraid-support)
Member Admin

@joemikeb 

I will reach out if we can use your assistance. thanks

ReplyQuote
Posted : 18/07/2022 2:01 pm
Share:
close
open