Brandnew thunderbay...
 
Notifications
Clear all

Brandnew thunderbay 4 thunderbolt 3 enclosure slower than my 5 years old thunderbay 4 Thunderbolt 2

(@sylavin)
Active Member Customer

After a few issues I decided to upgrade my enclosure from Thunderbolt 2 to Th 3. I moved my disk to the new enclosure :4 x 8 To Seagate Ironwolf 7200 To. I plugged the brandnew 2m Thunderbot 3 OWC cable and Softraid did its job well, it mounted the disk well.

 But the issue it's the speed, the writing disk speed is slower now, from 300 mb/s to 140 mb/s.

Someone has a solution to increase this speed?

 

Thanks

 

Syl

 

Quote
Topic starter Posted : 21/08/2020 8:46 am
Topic Tags
(@softraid-support)
Member Admin

Is this also a new computer? Do you have Secure Boot disabled?

 

Is all you did move the disks from one enclosure to another?

Do you still have the old enclosure? If you move the disks back, it is faster?

 

ReplyQuote
Posted : 21/08/2020 9:49 am
(@sylavin)
Active Member Customer

Hi

"Is this also a new computer? Do you have Secure Boot disabled?"

Yes it's a Macbook Pro 16" 2020, qnd yes I am running the Softraid 5.8.4 qnd for that I disabled the Secure boot.

"Is all you did move the disks from one enclosure to another?"

Yes nothing more. I kept the same disk supports (from the old enclosure)

"Do you still have the old enclosure? If you move the disks back, it is faster?"

Yes I do, I didn't move the disks back yet, but the test I did before shows the old enclosure faster than the new one; 300 mb/s vs 160 mb/s

 

ReplyQuote
Topic starter Posted : 21/08/2020 1:49 pm
(@softraid-support)
Member Admin

Try it, and lets see. Also, is this a 4 bay, 6 bay or 8 bay enclosure?

ReplyQuote
Posted : 21/08/2020 2:26 pm
(@sylavin)
Active Member Customer

It's the 4 bay

ReplyQuote
Topic starter Posted : 21/08/2020 2:28 pm
(@sylavin)
Active Member Customer

@softraid-support Hi I did the test and the old enclosure is faster in writing and the same in reading

 

 

ReplyQuote
Topic starter Posted : 21/08/2020 2:43 pm
(@softraid-support)
Member Admin

Weird!

 

I don't have an explanation. A 6 bay maybe. But even if you were using a Apple Thunderbolt 3/2 adapter, there would not be a difference. Your cable has a "3" on it, correct?

ReplyQuote
Posted : 21/08/2020 2:50 pm
(@sylavin)
Active Member Customer

@softraid-supportYes it weird, I moved the disks back to the new enclosure and the writing speed increased a little now I have writing 250 Mb/s and reading 300 Mb/s this values are normal? And yes I have the brandnew OWC thunderbolt 3 2m cable Thanks

ReplyQuote
Topic starter Posted : 21/08/2020 2:57 pm
(@sylavin)
Active Member Customer

@softraid-support sorry yes the cable has a "3" mark on it

ReplyQuote
Topic starter Posted : 21/08/2020 3:10 pm
Share:
close
open